Line of Duty Frequently Asked Questions

Q1. What is a Line of Duty determination? |

A1. A Line of Duty (LOD) determination is an administrative tool for determining a Service member’s
duty status at the time of injury, illness, or disease. LODs are required to receive care for an injury,
iliness, or disease incurred or aggravated while on active duty, inactive duty training, full-time National
Guard duty, and funeral honors duty.

Q2. What is the Department of Defense Instruction (DoD1) for Line of Duty?

A2. DoD! 1241.01, Reserve Component (RC) Line of Duty Determination for Medical and Dental
Treatments and Incapacitation Pay Entitlements, April 19, 2016.

Q3. Will there be any policy or procedure changes for submitting LODs related to COVer~19
infection?

A3. No. The military departments should follow current LOD policies and procedures for their
respective service. LODs for COVID-19 Infection will be submitted the same as with any other
condition.

Q4. What actions should RC Service members take if they suspect they are exhibiting signs of
COVID-19 Infection while in a qualified duty status?

A4 Service members should take the same actions they would with any other injury or iliness by
reporting it to their chain of command and seeking medical care. For RC members notin a military
duty status who have symptoms they believe are related to COVID-19, follow the CDC
recommendations of contacting your civilian health care provider for guidance before arriving to their
location (helps prevent spread). |

Q5. Will RC Service members be covered for COVID-19 Infection that was incurred ofr aggravated
while in a gualified duty status? '

A5. An RC Service member is entitled to medical and dental treatment for an injury, illness, or
disease that was incurred or aggravated while in a qualified duty status and that is not the resuilt of
gross negligence or misconduct.

Q6. Can an RC Setvice member be placed on orderé for care related to COVID-19 infection?

AB. Yes. RC members in a qualifying military duty status may be extended on existing orders or
transitioned to voluntary orders for purposes of medical treatment or evaluation (under the authority of
10 USC 12301(h)/12322). A LOD mustbe initiated to determine whether the condition is in the line of
duty. If a RC member is not on orders but a LOD determination indicates that the condition was
incurred or aggravated while in a qualifying military duty status, active federal service orders may
(with member consent) be issued. Review DoDI 1241.01 and service directives for more details.




